Odhoďte vařečku a věnujte se hostům – zbytek zajistí osobní kuchař!

Vydáno 1.11.2012 Péče o domácnost red .

Chystáte narozeninovou oslavu? Máte chuť na něco opravdu dobrého, ale nechce se vám (a nebo moc neumíte) vařit? Čekáte váženou návštěvu? Nejen takové situace nahrávají netradičnímu pojetí vaření, které u nás začíná stále častěji vystrkovat růžky – jeho ztělesněním jsou osobní kuchaři. Jde o lidi, kteří v sobě spojují domácí výrobu pokrmů, profesionální přístup i nádech komfortu.

Domácí kuchaři byli vždy profesí, jež se mohla uplatnit nanejvýš tak v domácnostech „horních pár tisíc“. I dnes je jejich využití zatím spíše kulinářským zážitkem nežli běžnou záležitostí, a nebo se o nich také jen moc neví. To potvrzuje i osobní kuchař Ondřej Šmerous: „Je to obtížné, lidé službu ještě moc neznají a stále žijí v domnění, že je drahá a že si ji mohou dovolit jen vlivní a bohatí lidé. Spousta lidí si oslavu raději připraví sama, než by to svěřila profesionálovi.“ I tak si ho ale zájemci nejčastěji zvou právě na větší, třeba rodinné oslavy. „V Česku stále ještě není zažité objednat si na večer osobního kuchaře a užít si večer v pohodlí domova.“ Řadu rodinných oslav má za sebou i jeho profesní kolega Juraj Bodor, který mezi dalšími typickými akcemi, na něž je povoláván, zmiňuje ještě například rozlučky se svobodou, večeře pro dva nebo pro známé a přátele, gril party na zahradě, menší firemní akce a podobně.

Nové zkušenosti pro klienty i samotné kuchaře

Osobní kuchaři se zpravidla rekrutují z řad profesionálů, kteří chtějí zkusit pro ně něco zcela nového. To je případ i Juraje Bodora. „Musel jsem v životě projít hodně restauracemi, abych získal co nejvíce zkušeností, zkusit hodně různých druhů kuchyně od české po mexickou, kdy mě školili rodilí kuchaři. Po deseti letech mě omrzelo vařit pro zaměstnavatele, a tak jsem se rozhodl, že své zkušenosti využiju sám na sebe,“ vzpomíná kuchař, který je původem ze Slovenska. „Neviděl jsem tehdy tuto službu nikde v České republice, napadlo mě to samotného, ale dneska je osobních kuchařů či kuchařů do domu už více,“ dodává.

Potěšení pro chutě i zraky

Většina kuchtíků však kromě samotného kulinářského umění ovládají i techniky správného a estetického servírování a jsou také ochotni jednotlivé pokrmy připravit přímo před vašimi zraky i zraky vašich přátel. A to vše doprovodí třeba ještě vyprávěním z vlastní praxe či zajímavostmi ze světa gastronomie.

Gastronomie podle Juraje

Gastronomie podle Juraje Bodora (zdroj: osobnikuchar.cz)

Nechybějí ale ani užitečné rady do kuchyně, které jsou mezi klienty velmi žádané. Své o tom ví i Jan Dlabal, který jako osobní kuchař navštívil už řadu domácností i firem: „Ve většině případů zákazníky zajímá, jak připravit jejich oblíbené jídlo zdravější, organismu prospěšnější formou, jaký technologický postup přípravy je ideální pro kombinaci oblíbených surovin, jak lépe využít potenciál, tedy výživovou hodnotu surovin, ze kterých jsou zvyklí vařit. V neposlední řadě jsou zvědaví na nové, ve své kuchyni ještě nezařazené suroviny, jimiž lze obohatit stravu. Například optimální zpracování obilovin a luštěnin je mezi lidmi často neznámým světem, stejně tak jako použití a zejména využití koření při vaření,“ upřesňuje. A kdo jsou podle něho lidé, kteří jeho služeb využívají nejčastěji? Odpovídá jednoduše: „Jsou to lidé se zájmem o pohodlnou a inspirativní formu občerstvení. Lidé, kterým není lhostejné, jak a co si doma vaří.“

Od firemního večírku po dámskou snídani

Kuchaře si můžete objednat na přípravu večeře, oběda a nebo třeba na celý den – a komu ani to nestačí, pak to lze i na delší období. Výjimkou ovšem není ani objednávka snídaně. „Mám zkušenost i s partou slečen, které si mě zavolaly, abych pro ně připravil asi patnáct snídaní,“ vzpomíná Juraj Bodor.

Ke grilu, na Vánoce i na cesty

V létě se „odborník přes kuchyň" velmi dobře hodí na venkovní grilování, po celý rok může být příjemným zpestřením některé z vašich domácích párty, ty pro nejmenší strávníky nevyjímaje. Příležitost se ale naskýtá i před Vánocemi, čase večírků a honosných tabulí. Mnozí kuchaři se v rámci prezentace svých služeb návdavkem převtělují i do „domácího služebníka“ a jsou k dispozici vám i vaším hostům po celou dobu akce – třeba i jako číšníci. A je-li sešlost u větší, je možné si přiobjednat i další pomocný personál.
Služeb osobních kuchařů ale hojně využívají i firmy, jejichž zaměstnanci musejí často cestovat – například filmaři, hudební kapely a podobně.

Dobře se najíst a ještě se přiučit

Pokud ale nechcete jen tak přihlížet, můžete se i zapojit – třeba v rámci kuchařského kurzu, který je také častou součástí nabídky mnohých osobních kuchtíků. Takový kurz pak může být příjemným zpestřením dne třeba i pro vaši návštěvu. A jestli ji nenadchne vaření, pak kuchařská show – tedy další z mimořádných služeb některých domácích kuchařů – zcela určitě.

Jak to vše probíhá

Služby osobního kuchaře jsou zpravidla nastaveny tak, aby se hostitelé – nechtějí-li – nemuseli vůbec o nic starat. Kuchaři si dovezou nejen suroviny, ale též vlastní náčiní, případně i nádobí potřebné k servírování. Příprava může probíhat jak v kuchyni, tak i dle speciálních požadavků zákazníka – třeba v jídelně, obýváku nebo na zahradě. Takřka samozřejmostí už je i závěrečné sklizení a umytí nádobí a úklid kuchyně.
Všechno následně probíhá na základě požadavků uvedených v objednávce, kterou lze zaslat nejčastěji přes internet, případně se lze domluvit telefonicky. Kuchaře je třeba informovat o místě konání akce a jejím účelu, počtu strávníků, množství chodů, případně o tom, jaký typ kuchyně vyžadujete, zda si přejete nějaké speciality, konkrétní nápoje nebo úpravu pokrmů dle určité diety (bezlepkové, veganské, vegetariánské, diabetické) apod. Na základě těchto údajů vás kuchař kontaktuje a domluví s vámi konkrétní menu.
V nabídce přitom samozřejmě nefiguruje jen tuzemská kuchyně, ale dle umu konkrétního tvůrce třeba i kubánská, italská, francouzská, španělská, indická a jiné.
Někteří kuchaři nabízejí již hotové návrhy jídelníčku přímo na míru dané události – svatební oslavy, zdravý catering (včetně „bio“ verze), exkluzivní menu, dětské párty, narozeninové oslavy, výročí, smuteční hostiny apod.

Všechno něco stojí

Je zřejmé, že veškeré úsilí domácího kuchaře nebude zcela zadarmo. Konečná částka se však zpravidla blíží částce, jakou byste při stejné příležitosti zřejmě vynaložili i vy, pokud by se váš čas a energie vložené do přípravy pokrmů vlastními silami daly přepočítat na koruny. Ona částka „navíc“ tak zastupuje zejména čas a práci investovanou kuchařem namísto vámi, samotný kulinářský zážitek a dopravné.
Celková kalkulace se odvíjí od typu akce a její lokality, počtu hostů, množství a kvality pokrmů, délky akce a dalších požadavků. Nemalý podíl na tom má i míra odbornosti a zkušeností samotného kuchaře. Průměrně se tak částka dostane na 400 až třeba na 1000 korun za osobu. Pokud by vám ale bylo líto peněz, lze tuto službu věnovat jako dárek nebo ji využít jako nevšední překvapení pro pozvané hosty, čímž umoříte dvě povinnosti naráz.

Zdroj foto: © Stock.XCHNG a osobnikuchar.cz

Tagy: péče o domácnost